fbpx

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności – przygotowania

Czy wiesz, że Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności może zapewnić Ci wolny lub ułatwiony wstęp na wiele prestiżowych kierunków w tym studia lekarskie? Zapraszamy do lektury artykułu, w którym rozprawimy się z niektórymi mitami dotyczącymi tej właśnie olimpiady!

 

 

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności – co warto wiedzieć?

 

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności z roku na rok zdobywa coraz większe zainteresowanie. Dlaczego? Pozornie wydaje się niewymagająca, jednak gdy zajrzymy do pierwszego z brzegu arkusza, okazuje się zupełnie odwrotnie. Wielu od razu rezygnuje, nie podejmując najmniejszego wysiłku przygotowań. Dlaczego się tak dzieje?

 

Dlaczego rezygnujemy, a nie mamy racji?

 

MIT: Faktyczne umiejętności kulinarne są podstawą.

PRAWDA:  Żaden z etapów konkurencji nie wymaga od nas przeprowadzenia procesów kulinarnych (gotowania). Musimy być zapoznani ze wszystkimi aspektami procesów kulinarnych, jednak wiedzę tę zdobywamy poprzez sumienną i dokładną naukę i lekturę materiałów.

MIT: Licealiści nie są w stanie nadrobić wiedzy z zakresu gastronomii, z którą zapoznają się na co dzień uczniowie szkół zawodowych/ techników.

Szkoły zawodowe/ Technika nie są w stanie nadrobić wiedzy z biologii i chemii, z którą zapoznają się na co dzień uczniowie liceów.

PRAWDA:  Literatura, która musi zostać przeczytana, aby być pewnym posiadania odpowiedniej wiedzy do etapu centralnego olimpiady, składa się zarówno z materiałów realizowanych w szkołach zawodowych, liceach i technikach. Nikt nie jest tu poszkodowany i przed każdym czeka taka sama ilość wymaganych przygotowań.

 

Czy dobór wymaganych co roku tematów jest taki sam?

 

Okazuje się, że w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności co roku zmienia się tak zwana literatura wiodąca. Każda edycja ma zupełnie inną tematykę przewodnią z którą należy się szczegółowo zapoznać. Kurs e-learningowy co roku dostosowany jest do danej tematyki, uwzględniając wszystko co kluczowe, dlatego zapewnia wymagane przygotowanie.

 

Czy struktura organizacji olimpiady czymś się wyróżnia?

 

Od XXI edycji wprowadzona została nowa część etapu centralnego nazywana projektem gastronomicznym. Skupia się ona bardziej szczegółowo na części praktycznej materiału np. planowaniu jadłospisów, diety i konstruowaniu receptury gastronomicznej. Prowadzący zapoznani są szczegółowo z danym elementem, umożliwiając dokładne przygotowanie do tego wyzwania.

 

Co zapewni nam przygotowanie z Indeksem w Kieszeni?

 

Przede wszystkim świadomość tego, że zapoznaliśmy się ze wszystkim co potrzebne.  Najczęstszym błędem jest przecież nieumyślne pominięcie jakiegoś materiału, który okaże się istotny. Prowadzący przygotowali kurs e-learningowy w taki sposób, aby zapewnić konkretne, dokładne, a jednocześnie WSZYSTKIE elementy warunkujące sukces.

Właśnie dlatego, jeżeli chcesz w jeden rok zapewnić sobie wiedzę, bez zbędnych zmartwień nad tym, czego jeszcze brakuje do całości, dołącz do IWK.

 

Grupa odnośnie Przygotowań do Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Chcesz być ze wszystkim na bieżąco? Dołącz do grupy na Facebooku!

4.8/5 - (na podstawie 15 ocen)
Indeks w Kieszeni
kontakt@indekswkieszeni.pl