Podsumowanie 28. edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu

Podsumowanie 28. edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu

28. edycja Olimpiady Wiedzy o Żywieniu dobiegła końca. Jak zawsze, zawody składały się z trzech części: szkolnej, okręgowej i centralnej – czyli finałowej. Na temat etapu szkolnego trudno powiedzieć cokolwiek więcej, ponieważ zgodnie z regulaminem Olimpiady o sposobie jego przeprowadzenia decyduje samodzielnie każda szkoła. W związku z tym, jego przebieg wygląda zupełnie inaczej w zależności od placówki. Warto jednak dodać kilka słów podsumowania na temat pozostałych etapów. Jeżeli Ty również chcesz wziąć udział w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu, to koniecznie sprawdź naszą ofertę kursów!


28. edycja Olimpiady Wiedzy o Żywieniu - co musisz wiedzieć?

Źródło: www.pexels.com


28. edycja Olimpiady Wiedzy o Żywieniu – test na etapie okręgowym


Eliminacje okręgowe od kilku edycji Olimpiady wyglądają inaczej niż wcześniej. Obecnie składają się z dwóch części. Pierwszą z nich jest test jednokrotnego wyboru, pisany we własnej szkole. Drugą natomiast jest część praktyczna, odbywająca się w siedzibie właściwego okręgu. Polega ona na planowaniu żywienia, komponowaniu jadłospisów oraz obliczaniu wartości odżywczej posiłków.

Tegoroczny test z pierwszej części nie zaskoczył zbytnio poziomem trudności. Wiele zadań powtórzyło się z poprzednich edycji i wiele zagadnień dotyczyło tematyki wiodącej. Zaskoczeniem była natomiast dosyć duża liczba pytań dotyczących ciast, które nie były głównym tematem obecnej edycji. Na szczęście kurs Indeksu w Kieszeni pozwala poradzić sobie z takimi wyzwaniami . Zwracamy uwagę na powtarzanie przez kursantów zagadnień, które pojawiały się w poprzednich edycjach Olimpiady. Przygotowujemy co roku nowe, dokładne moduły dotyczące tematyki wiodącej. Natomiast w pozostałych modułach wyczerpująco omawiane są wszystkie istotne aspekty żywienia i żywności. Zatem większa liczba zadań na temat ciast czy jakiegokolwiek innego zagadnienia nie jest wyzwaniem dla naszych kursantów!


Etap okręgowy – część praktyczna


Część praktyczna była już nieco trudniejsza. Pojawiły się zarówno standardowe zadania, takie jak ułożenie okolicznościowego menu, określenie kolejności podawania posiłków czy sposób usadzenia gości przy stole. Natomiast większe wyzwanie stanowiło określenie, z jakich składników składa się dane ciasto oraz duża ilość różnorakich obliczeń w jednym z zadań. Jednak na to nasi kursanci również są gotowi! Kurs zawiera zadania oraz osobne moduły przygotowujące do części praktycznej etapu okręgowego. Ćwiczymy układanie menu, sposób obliczania różnorodnych danych istotnych w gastronomii oraz skład poszczególnych dań czy potraw. W międzyczasie wyjaśniamy też wszystkie pojawiające się wątpliwości.


Źródło: www.pexels.com


28. edycja Olimpiady Wiedzy o Żywieniu – etap centralny


Etap centralny również przeszedł pewne zmiany. Obecnie składa się on z teoretycznego testu wielokrotnego wyboru i części praktycznej. Wygląda ona jednak zupełnie inaczej, niż na etapie okręgowym. Składają się na nią zadania z gotowania i obsługi kelnerskiej. Do części praktycznej przechodzi trzydzieści osób z najwyższym wynikiem testu. Na podstawie wyników części teoretycznej i praktycznej zostają wyłonieni laureaci. Następnie najlepsi z nich mierzą się w trzeciej części finału, którą jest quiz. W celu przygotowania uczniów do etapu centralnego, nasz kurs zawiera zadania polegające na przygotowaniu we własnym domu różnorakich potraw. By wiedzieć, na co zwrócić uwagę, dołączamy listę czynników podlegających ocenie. Do tego w różnych modułach zawarte są zarówno elementy obsługi kelnerskiej, jak i sposobu przygotowania potraw krok po kroku, wraz z zadaniami sprawdzającymi wiedzę.


Co może pojawić się w kolejnej edycji Olimpiady?


28. edycja Olimpiady Wiedzy o Żywieniu już za nami, w związku z tym warto zastanowić się, co czeka uczestników w kolejnej edycji. Tematyka wiodąca będzie dotyczyła żywności wspierającej odporność. Możemy zatem spodziewać się licznych zadań z tego zakresu. Od lat na testach powtarzają się też zadania z wcześniejszych edycji, można więc przewidywać, że tak też będzie w nadchodzącym roku. Od kilku lat widać, że Olimpiada dąży do zwiększenia nacisku na zagadnienia praktyczne. W związku z tym, spodziewamy się zadań – zarówno na częściach teoretycznych, jak i praktycznych – sprawdzających takie umiejętności, jak:
– sporządzanie jadłospisów,
– ocena sposobu żywienia i wartości odżywczej,
– znajomość sposobów serwowania potraw oraz ich przyrządzania.

Do tych właśnie wyzwań dopasowujemy zawartość kursu Indeksu w Kieszeni. Jeżeli zależy Ci na uzyskaniu wysokiego wyniku w następnej edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, to nie zwlekaj dłużej z przygotowaniami i zapoznaj się z naszą ofertą kursu!

5/5 - (na podstawie 13 ocen)
IwK - logo - miniturka - kursy maturalne i olimpijskie
Indeks w Kieszeni
kontakt@indekswkieszeni.pl